Hoe je woning verhuren?

Hoe kan je het beste je woning verhuren?

Ontdek alles wat je moet weten via Succesvol Verhuren.

Heb je een woning en wil je hiermee een (extra) inkomen genereren? Ben je geïnteresseerd in het (kort) verhuren aan bijvoorbeeld toeristen? Blijf dan lekker zitten en ontdek de mogelijkheden!

In dit artikel zal ik je duidelijk maken wat de verhuur van je woning impliceert. Ik zal je uitleggen wat de voordelen en risico’s zijn van kort verhuren en geef ik je diverse tips om goed te beginnen.

Waarom je woning verhuren?

Verhuur van een gemeubileerde woning biedt vele voordelen. Als je bijvoorbeeld een tweede huis hebt en niet over de middelen beschikt om het te onderhouden, is  kort verhuren een perfecte oplossing om de kosten van onderhoud te dekken.

Kort verhuren, wat is dat?

We spreken van kort verhuren wanneer een woning voor een korte tijd aan een gast ter beschikking wordt gesteld. Over het algemeen is dit type verhuur gebaseerd op het toeristenseizoen, meestal tussen de 6 en 12 weken verspreid over een periode van ongeveer 3 tot 4 maanden.

De volgende punten zijn specifiek voor seizoensgebonden verhuur:

  • Een huurcontract is verplicht en gaat van datum tot datum en kan niet verlengd worden.
  • De verhuur is bedoeld voor gasten die er niet permanent zullen wonen.
  • De gast dient de woning te verlaten bij het verstrekken van de verhuurtermijn.
  • De gehuurde woning kan niet worden gebruikt als hoofdverblijfsplaats van de gast.

Mag ik mijn woning zomaar verhuren?

een goede impressie van de slaapkamer is belangrijk

In de wet staat niet beschreven dat het verboden is om je woning te verhuren. Wettelijk gezien mag je een woning niet onderverhuren, want dat is wat je eigenlijk doet. Als het een koopwoning is, dien je een schriftelijk toestemming van de bank te krijgen. Deze wordt zelden cq nooit gegeven. In ons geval, ga je je woning voor een korte tijd verhuren. Dit verschil wordt in de voorwaarden van de bank niet genoemd. Als je je hypotheek maandelijks netjes aflost, zou er geen probleem moeten zijn. Maar wees er wel van bewust dat, als de bank erachter zou komen, de hypotheek kan worden geannuleerd en kan hij zijn geld opeisen.

Als je een woning huurt, dien je zeker een toestemming te krijgen van de verhuurder of de wooncorporatie. Zonder dat ben je in overtreding en kan je uit de woning worden gezet.

Waarom zou ik ook alweer mijn woning verhuren?

Over het algemeen, met de verhuur van je woning, heb je gasten die voor een korte periode in je woning verblijven. Zij betalen, op voorhand, om in je woning te verblijven. De ontvangen inkomsten kun je gebruiken om de woning up-to-date te houden maar ook om te sparen zodat je zelf op vakantie kunt.

Wat ook fijn is, is dat je een beetje gedwongen wordt om je woning goed te onderhouden. Na elk vertrek van de gasten, dient de woning opnieuw schoongemaakt te worden, eventuele schade dient vervangen te worden, strepen op de muur dienen weggepoetst of opnieuw geverfd te worden, etc. Vervolgens komen je volgende gasten in een nieuw ogende woning! De woning wordt dus regelmatig onderhouden waardoor de staat er niet slechter op wordt. Ook belangrijk voor jou als eigenaar!

Zijn er ook minpunten / restricties?

De grootste restrictie voor de verhuur is de overheid. Nu dat het helemaal “in” is om je woning te verhuren, heeft de overheid besloten om de verhuur in sommige gebieden te verminderen. Kijk maar in Amsterdam waar je nog maar 60 dagen per jaar je woning mag aanbieden.

zorg voor goede matrassen!

Anders, zelfs op een plaats met veel toeristen, is de aanwezigheid van gasten niet altijd gegarandeerd. Er zijn inderdaad plaatsen waar toeristen alleen in het zomerseizoen of in de winter aanwezig zijn.

Makelaars kunnen ook een bedreiging vormen. Vaak heb je geen tijd om je bezig te houden met de verhuur van de woning. Je roept dus een extern bedrijf op, of maak je gebruik van een makelaar die ervoor zal zorgen dat je woning op de verhuurmarkt komt. De makelaar dient betaald te worden voor de diensten die hij levert en heeft meestal een commissie. Deze kosten zijn vaak niet gering. Dit gaat wel ten koste van je verdiende inkomsten. Dit komt niet altijd ten goede aan de eigenaar die wat geld opzij wil zetten.

Enkele tips om goed te beginnen met verhuren

zorg voor het benodige in de keuken

Internet is vandaag de dag onmisbaar geworden om je woning op de markt te zetten. Het is heel makkelijk om via welbekende platformen een advertentie te maken.

Zoek in de omgeving van je woning naar andere woningen en kijk welke prijzen zij hanteren. Vaak is de prijs die je in de stad betaald hoger dan op het platteland. De prijzen liggen het hoogst in Amsterdam. Heb je daar een woning, ben je bijna verzekerd van een goed inkomen!

Ik hoop dat u de informatie die u nodig heeft over de seizoen verhuur kunt vinden, indien nodig of vraag, aarzel niet om contact met mij op te nemen.