Ik heb een (vakantie)villa

Ik heb een (vakantie)villa en ik wil verhuren!

Een (vakantie)villa verhuren lijkt een interessant idee: geld aan gasten vragen zodat deze in je villa kunnen verblijven voor een bepaalde periode. Zeker als je villa zich in een toeristisch gebied bevindt kun je er een extra centje aan overhouden. Wat zijn daar de voordelen van, maar ook de nadelen…

Wat is een vakantievilla?

Vakantievilla’s zijn woningen die voor een korte tijd aan toeristen worden verhuurd, variërend van een week tot mogelijk wel 3 maanden. Meestal zijn het mooie particuliere huizen met (grote) tuin op een schilderachtige locatie (aan zee, in het hart van een bos, op het platteland, enz.). De villa is volledig uitgerust, dat wil zeggen dat een gast alleen met zijn kledingkoffer hoeft aan te komen, en in de woning alles heeft ten behoeve van zijn of haar dagelijks gebruik. De villa’s zijn totaal verschillend van bijvoorbeeld een hotelkamer, alleen al qua grootte. Sommige villa’s kunnen zelf plaats bieden aan maximaal 20 personen.

Wat zijn de voordelen van verhuren?

  • De inkomsten

De meeste vakantievilla’s in binnen- en/of buitenland zijn voorzien van diverse (luxe) voorzieningen. De hurende gast zal uiteindelijk meebetalen in het onderhoud van deze voorzieningen en ook die van je villa. Gezien de inkomsten uit seizoens-verhuur hoger zijn dan vaste maandelijkse/jaarlijkse verhuur, is het lucratief om je villa tijdens een zomer- of winterseizoen te verhuren. Met de inkomsten vanuit de verhuur kun je zeker aan het einde van het seizoen de kosten voor het onderhoud van de voorzieningen of villa bekostigen.

  • De villa blijft niet “onbewoond”

Op het moment dat je gasten in je villa hebt, zal een eventueel mankement in het huis ook eerder opgemerkt worden. Mocht er een lekkage zijn in het huis wordt deze in ieder geval opgemerkt door iemand in plaats van weken na leegstand.

Daarnaast wordt het huis in de zomerperiode gelucht, en in de winterperiode zal er door de gasten een kachel aangezet worden, wat uiteraard een behoud is voor je huis. Daarnaast zullen er minder vaak incidenten ontstaan zoals, inbraak, omdat men ziet dat er iemand aanwezig is.

Zijn er nadelen?

Jazeker.

Vreemde mensen in je villa

Waar ik het meest mee zit is dat er “vreemden mensen” in je huis zitten. Je weet niet hoe zij met je woning om zullen gaan en ook niet met je spullen. Je hebt gezorgd dat je villa door een ringetje te halen met een fantastische inrichting en prachtige accessoires. Daar zijn de gasten uiteindelijk ook op gevallen. Je hoopt dat de gasten net zo netjes omgaan met je villa als jij dat doet. Ik zeg altijd: als een mooi product aanbied, zal de gebruiker er juist zuinig mee omgaan. Tot op heden is dit ook het geval geweest. Er gaat wel iets stuk of er mist wel eens iets. Maar dat zijn nou de risico’s…

Een ander nadeel is dat je geen controle over het energiegebruik hebt. As je thuis bent, let je op de kleintjes, tenminste, dat doen wij 😊. Als je eenmaal in een “vreemd” huis bent, ga je hier wat anders mee om. Men gaat bijvoorbeeld langer douchen, de kachels of airco aanzetten terwijl de ramen open staan, lampen overdag aan laten… Dit kan uiteindelijk consequenties hebben voor de uiteindelijke verdiensten aan het einde van het jaar. Bereken dus goed je all-in prijs!

Wat zijn de voordelen voor de huurders?

Het verhuren van je villa heeft een aantal voordelen voor de huurder.

Zo heeft de villa zijn eigen faciliteiten en hoeft jouw gast deze niet met andere vreemde gasten te delen. Denk bijvoorbeeld aan de tuin grenzend aan de villa waar je gast zelf van kan genieten samen met zijn gezin. Niet te vergeten het zwembad, de bbq, de keuken, de douche,… Deze zijn alleen voor hen beschikbaar. Dit idee is voor vele gasten erg belangrijk.

Vaak biedt de villa meer privacy dan een appartement of hotelkamer. De omheining van een (natuurlijke) heg geeft je gast meer vrijheden. Een huurder gaat met vakantie om een nieuwe omgeving te leren kennen, maar wil zich ook een beetje ‘thuis’ kunnen voelen. Een vakantievilla, met dit beetje privacy en gelegen buiten de drukkere toeristische centra, bied meer ruimte om ook echt tot rust te komen.

Vaak is de huurder meer dan één gezin, en viert men vakantie met familie of vrienden. Het huren van een eigen villa is dan bij uitstek ideaal. Je hoeft niet in een hotelkamer te zitten en op het terras je “onbekende” buren te moeten zien met hun ochtendrituelen.

De villa biedt de gasten te doen wanneer ze dat willen. Je kan zwemmen wanneer je wilt, eten wanneer je wilt en wat je wilt. Vaak is het bij een hotel allemaal getimed: ontbijt tot 10 uur, zwemmen tot 22.00 uur,… Je bent op vakantie en je trekt zelf je plan!

Wat zijn dan tools om je villa te verhuren?

Hieronder zal ik 3 tips geven.

Iedereen die een villa heeft kan hem theoretisch verhuren. Aangezien het nu de mode is, zie je heel veel villa’s te huur in alle hoeken van de wereld. Je moet dus zorgen dat je villa er uitspringt ten opzichte van de rest van het aanbod.

  • Zorg dat je inrichting fris en functioneel is

Als ik zo op internetsites van aanbieders rondkijk, zie ik veel villa’s die hun interieur hebben meegenomen vanuit thuis en deze in hun vakantievilla hebben neer gezet. Ik zeg niet dat het slecht kan zijn maar vaak is het uit de mode. Zorg dat je interieur past bij elk type vakantieganger zo dat je bereik het breedste is. Weet je het even niet, laat je helpen door een interieurarchitect.

Een veilige villa is essentieel: controleer of het stroom onder de goede norm valt, dat het loodgieterswerk goed is aangelegd, dat je (keuken)apparatuur niet defect is. Je moet ervoor zorgen dat gasten zich veilig voelen in je villa.

  • Zorg ervoor dat je meer zichtbaar bent op “het internet”

Er is niets beter dan je eigen internetsite te hebben zeker als je de activiteit van verhuur voor een langere tijd wil doen. De site kun je aanvullen met foto’s en tips over de omgeving.

Plaats een advertentie op de bekendste verhuursites om zo het bereik te verbreden. Neem de bekendste verhuursites die op de eerste pagina van Google komen. Zij zorgen voor de meeste bezoekers. Dit kan bijvoorbeeld ook handig zijn mocht je net een week hebben die nog niet verhuurd is.

  • Wees alert bij vragen van potentiële gasten

Wanneer je besluit je villa te verhuren, vergeet dan niet je gegevens op de advertentie of op je site te vermelden. Je telefoonnummer en e-mailadres zijn de enige alternatieven waarmee u in contact kunt blijven met je potentiële gasten. Dus, reageer snel zodra iemand geïnteresseerd is in je villa. Gasten hebben urenlang het internet afgespeurd naar de juiste bestemming, hebben al diverse malen op je site gekeken of op je advertentie geklikt. Op het moment dat zij dus een bericht sturen is het zaak deze zo snel mogelijk te beantwoorden, het liefst binnen 24 uur. Ook al ben je niet in gelegenheid iemand direct van het antwoord te voorzien, geef dan toch aan dat je het bericht hebt ontvangen en wanneer je een antwoord kunt geven op hun vraag. Mocht je te lang wachten, krijgen gasten de indruk dat het niet serieus is en gaan ze ergens anders heen. Om de beste kansen te houden, is het absoluut noodzakelijk dat je beschikbaar bent voor je toekomstige huurders (beantwoord hun vragen, geef ze aanvullende informatie, stel ze gerust, enz.).

Conclusie

Een (vakantie)villa bezitten kan zorgen voor een leuk appeltje voor de dorst. Wel dien je je aan bepaalde “spelregels” te houden om de eventuele toekomstige gasten naar je woning te lokken. Als je het spelletje goed speelt, zal deze goed beloond worden!

Ontdek wat je nog meer kan doen door de facebookpagina van succevolverhuren te volgen en lid te worden van de succesvolverhuren-groep.